donderdag

Koortslip

Wat is een koortslip? Hoe krijg je een koortslip? Hoe besmettelijk is het? En wat kun je ertegen doen?

De koortslip is een fenomeen dat we allemaal wel kennen (ook omdat veel mensen er regelmatig last van hebben), maar wat we erover weten hebben we meestal van horen zeggen. Daarom wat meer over de koortslip en vooral ook over de besmettelijkheid ervan. Goed om te weten als je zelf een koortslip hebt, maar ook als iemand in je omgeving hebt die er last van heeft.

Wat is een koortslip?
Eee koortslip is een infectie die wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Een koortslip is gemakkelijk te herkennen. Het gaat om uitslag in de vorm van vochtblaasjes op de lippen of op fe huid rond de mond. De blaasjes drogen in enkele dagen uit en veranderen in kortstjes die er na verloop van tijd afvallen en een gave huid achterlaten. Wie regelmatig last heeft van een koortslip, zal weten dat de blaasjes zich vaak al aankondigen met een branderig en jeukend gevoel.

Er wordt wel gesproken over herpes type 1 en herpes type 2. Wat is het verschil tussen deze twee?
Er bestaan meerdere herpes virussen. Type 1 en 2 zijn het meest bekend. Type 1 is meestal verantwoordelijk is voor de koortslip. Type 2 is meestal verantwoordelijk voor genitale herpes en is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

Is een koortslip besmettelijk?
Het herpesvirus is heel besmettelijk. Het type 1 wordt vaak in de kindertijd opgelopen. Vooral baby’s kunnen door knuffelen en zoenen gemakkelijk besmet raken. Het type 2 kun je oplopen door seksueel contact.

Waarom komt een koortslip vaak weer terug?
Helaas heeft het lichaam in het algemeen niet genoeg antistoffen om het virus te overwinnen. Ben je eenmaal met het virus besmet, dan wordt het als het ware opgeslagen in bepaalde zenuwbanen en kan het bij tijd en wijle weer de kop opsteken. Dat is de reden waarom een koortslip vaak weer terug komt, en ook steeds op dezelfde plek.

Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat je weer een koortslip krijgt. Zo kan het virus weer actief worden als je koorts hebt, of door blootstelling aan zonlicht. Genitale herpes kan vooral ook worden uitgelokt door menstruatie en in tijden van stress.

Hoe kun je besmetting voorkomen?
Je kunt met het herpesvirus besmet raken als je in aanraking komt met de vochtblaasjes of nog verse korstjes, maar er wordt ook wel gezegd dat ook zonder dat de symptomen zichtbaar zijn het virus kan worden overgebracht. Heb je een koortslip, vermijd dan in elk geval lichamelijk contact van de infectie zone met andere mensen om het virus niet op anderen over te brengen. Raak ook zelf de blaasjes zo min mogelijk aan omdat je het virus naar andere zones van je lichaam kunt overbrengen.

Wat kun je tegen een koortslip doen?
Ondanks de vele onderzoeken bestaan er op dit moment nog geen commerciële vaccinaties tegen de besmetting van het herpesvirus. Heb je last van een actieve koortslip, dan geneest die vanzelf. Soms kan het uitbreken van een koortslip gestopt worden door het aanbrengen van een anti viruscrème.

1 opmerking:

  1. Hey,
    toen ik op de basisschool zat, kreeg ik ALTIJD een koortslip als de schoolfoto eraan zat te komen!
    Daarom sta ik nu op elke foto van die tijd met een koortslip...
    Best stom,
    maar het kwam vast door de stress dat ik waarschijnlijk toch weer een koortslip zou krijgen en omdat ik daar bang voor werd, kreeg ik het juist...
    Leuk, deze post, ik snap nu dat het door de stress kwam!
    Xoxo, leoniae

    BeantwoordenVerwijderen