maandag

Wie bepaalt eigenlijk wat mooi is?

De modeweken leren me: ga voor je eigen schoonheidsideaal
Iedere modeweek, elk seizoen weer is het hetzelfde liedje. De mooiste modellen heupwiegen over de catwalk. Hun ranke figuurtjes en perfect gevormde gezichten zijn iedere keer weer onderwerp van discussies die eigenlijk nooit ergens toe leiden. De tegenstanders van beschuldigen de modewereld ervan dat zij een onbereikbaar en potentieel gevaarlijk concept van schoonheid voorhouden, terwijl de voorstanders zich op het standpunt stellen dat de ideale schoonheid iets is dat alle meisjes en vrouwen nastreven.
Tijdens elke modeweek heb je deze discussies die af en toe heus wel vermakelijk zijn en dank vaak dat er toch wel belangrijker dingen in de wereld zijn om je druk over te maken.
Maar dit keer wik ik er dan toch iets over schrijven. Aanleiding daarvoor is een gezegde dat een Italiaanse tijdens een discussie over het vrouwelijke schoonheidsbeeld liet ontvallen. Het gezegde luidt in het Italiaans: 'Non è bello ciò che è bello, ma è bello ciò che piace'. Letterlijk vertaald betekend dit: 'Mooi is niet datgene wat mooi is, maar mooi is dat wat behaagt.
Op het eerste gezicht is het een eenvoudige uitspraak, maar achter deze woorden gaat een grote waarheid schuil. In plaats  van blindelings najagen van algemeen geaccepteerde en opgelegde schoonheidsidealen, is het belangrijker om te ontdekken wat we zelf nu eigenlijk echt willen, wat wij zelf mooi vinden, wat ons interesseert. Dat betekent dat ij onze eigen weg moeten vinden en trends moeten laten voor wat ze zijn. Vind je deze uitspraak niet passen in de context van leven is het meervoud van lef? Dan heb je het mis.
De internationale modeweken, intensieve dagen vol modeshows en modellen op de catwalks en achter de coulisses. Zijn voor mij een aanleiding om eens wat dieper op het schoonheidsideaal in te gaan. Natuurlijk ga ik niet zeggen dat de modellen die we op de catwalk zien lelijk zijn. Het zijn stuk voor stuk jonge meisjes die zichzelf goed verzorgen en er alles aan doen om in vorm te blijven omdat dat nu eenmaal deel uitmaakt van hu werk. Zij moeten voldoen aan de vereisten die designers aan hun stellen, anders prijzen zij zichzelf uit de markt. Maar dat wil niet zeggen dat wij deze modellen al uitgangspunt moeten nemen!
Wat ik wil zeggen is dat het veel belangrijker is dat je jezelf accepteert hoe je bent. Dat betekent niet dat je niets aan je uiterlijk hoeft te doen. Wat ik bedoel is dat je je eigen schoonheidsbeeld als uitgangspunt moet nemen en niet ten kosten van alles moet proberen om aan schoonheidsidealen van anderen te voldoen. Probeer niet om op ander te lijken, maar accepteer je eigen schoonheid. Laat je niet door anderen vertellen hoe jij eruit moet zien. Laat je niet onzeker maken!
Wat ik persoonlijk vin is dan ook heel simpel. Het is tijd dat we zelf initiatief nemen, dat we zelf beslissen wat we echt mooi vinden. Dat we zelf bepalen wat onze persoonlijke smaak is en dat we leren om onszelf te accepteren, dat we van onze schoonheidsfoutjes gaan houden en dat we de modellen nemen voor wat ze zijn: meisjes die hun werk doen en die dezelfde problemen en onzekerheden hebben als wij.

2 opmerkingen:

  1. Ik draag toch wel kleding die andere meisjes niet dragen... Ik draag al een beetje mijn eigen ding.
    x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. great blog :p

    Btw. thank you for the comment :)
    You are welcome to follow?<3

    Hope to see you on my blog again soon..

    xo
    http://julia-louise.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen